štvrtok 10. septembra 2015

Report: Prvé týždne v Dánsku

Po asi 5 minútovom rozhodovaní sa, ako sformulovať nadpis článku sa konečne dostávam k prvej vete.

Ak ma sledujete na facebooku, spomínala som tam, že by som chcela dokumentovať svoje dni v tejto super* krajine aj inak ako fotkami a videami a presne to aj dnes urobím, pretože dnešným dňom (29.8.2015) už som tu presne krásne tri týždne. :) Mimochodom, album nájdete na tomto linku, je verejný, takže by ste nemali mať problém si pozrieť všetky fotky!

* rozumej úplne najlepšia najsamviacpopiči úchvatná vysnívaná časť zemského povrchu

Za celý čas, čo som tu zatiaľ strávila som toho stihla pomerne dosť, zvykla som si tu rýchlo a popravde ani neviem kde začať, keďže už je mi tu všetko takmer prirodzené. Dánsko je jednoducho naozaj očarujúce a prvá vec, ktorú je hneď cítiť je obrovský rozdiel v porovnaní so Slovenskom.

Ľudia sú tu oveľa milší a viac ústretoví, necítite, že by mali predsudky alebo na vás pozerali inak iba kvôli tomu ako vyzeráte/obliekate sa/a mohla by som asi menovať donekonečna, pretože tu sa to naozaj nerieši a všetci sú si rovní. Dáni sú veľmi pozitívne naladení a je takmer nemožné myslieť v ich prítomnosti (alebo iba v Dánsku samotnom) inak ako optimisticky, a navyše - je tu naozaj krásne!

Prvý týždeň sme so spolubývajúcou strávili prevažne celý v Kodani, a preto je aj väčšina fotiek práve z dánskej metropoly. Musím sa priznať, že som si nikdy nemyslela, že mi nejaké mesto môže učarovať viac ako Londýn, no potom prišla Praha - mne osobne sa v nej tak páči, že raz tam budem určite žiť. Viem, že nie každý má asi rovnaký názor, ale predsa len, v tomto článku vám servírujem ten svoj. ;)

No a potom je tu ešte Kodaň, ktorá je naozaj čarovná. Mesto má nádhernú architektúru, stále sa je na čo pozerať a je plné ľudí, turistov a cyklistov. Tú atmosféru jednoducho treba zažiť, ťažko sa to opisuje slovami.

Celkovo boli ale moje prvé dni v Dánsku také "rozprávkové", v tom zmysle, že som si stále úplne neuvedomovala celú tú zmenu, ktorú prežije každý, kto opustí domov a odíde žiť niekam inam. Dánsko je určite krajina, ktorá má čo ponúknuť a moje prvé dojmy sú len a len pozitívne - možno aj preto, pretože som si to určila ako osobný cieľ (dostať sa sem na školu a začať tu žiť), užívam si tu každú chvíľku a nemám potrebu riešiť problémy, ktoré som nechala za sebou v momente, keď som nastúpila do lietadla.



Konkrétne bývam v menšom meste, ktoré sa volá Køge a je vzdialené od Kodane asi 45 kilometrov (cestovanie vlakom je 37/41 minút, záleží od spoja). Bývam v dánskej rodine (mama + dcéra + malý pes), v jednej izbe so spolubývajúcou, plus okrem nás dvoch je tu ubytovaná ešte jedna študentka. Môže sa to zdať, že je nás tu trocha veľa, ale byt je to naozaj priestranný a ešte k tomu aj pekný. :)


9.9.2015

Po dlhšej dobe sa vraciam k tomuto článku, dnes je to môj 33. deň, mám za sebou takmer dva týždne školy, rozrobený prvý projekt a som naozaj nadšená z toho, ako to tu funguje. Aj keď sa tu celkom rýchlo ochladilo, priemerne je tu tu cez deň tak 17°C, nemrznem tu, lebo na slnku je stále úplne super. :) 


Ďalšia z vecí, ktoré si strašne užívam, je medzinárodný priestor, ľudia z iných krajín a angličtina. Moja milovaná angličtina, ktorú som si dala ako cieľ od malého decka a dnes ju konečne využívam naplno. Je zvláštne, koľko sa toho človek naučí od ľudí s inou kultúrou, a to ich stačí iba počúvať. Po necelých dvoch týždňoch prvého semestra mám pocit, že každý "cudzinec" mi tak trocha otvára obzory a núti ma premýšľať. Zakaždým sa učím niečo nové, a sranda je hlavne to, že aj keď som podobný odbor študovala 4 roky na strednej, tu je to naozaj prax. Tu sa človek naozaj má šancu rozvíjať v tom, čo ho baví.

Ak sa po všetkých týchto pozitívnych dojmoch pýtate, či mi niečo chýba - klamala by som, ak by som povedala, že nie. Rodina je samozrejmosťou, a je to úplne nový pocit, keď viete, že jednoducho neprídete domov, ani dnes, ani zajtra, a jednoducho sa dokážete spoľahnúť iba sami na seba.
Za tento "mesiac" som sa toho však naučila tak veľa, a jedno je isté - túto skúsenosť mi jednoducho nikto nevezme. :)


Dúfam, že vám článok aspoň trocha priblížil tento môj "nový začiatok" (haha) a ak by ste chceli takéto reporty čítať častejšie, dajte mi vedieť v komentároch. :)

Budem sa tešiť na reakcie a majte pekný deň! :)

7 komentárov :

  1. Ja som tak rada, že sa ti tam tak páči :) Budem veľmi rada, ak budeš pridávať viac reportov, či už prostredníctvom videa alebo článkov. Tento článok ma však veľmi bavil, tak dúfam, že budeš aktívna aj na blogu :) Držím ti palce aby sa ti tam darilo :) ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne za komentár, si strašne milá :) Dúfam aj ja, uvidíme ako to vyjde, ale dovolím si povedať, že blog sa rozbehne troška viac, než videá. Ale neviem ako to presne bude vychádzať časovo so školou :)

      Odstrániť
  2. Krásne fotky ! :) Určite by som bola rada za viac reportov a hlavne videá ! :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Taky bych hned jela studovat do ciziny. Celkem ti to závidím. Držím ti s Dánskem palečky :)
    http://smiledaisy.blog.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to je super. Ja by som sa bála ísť sama do cudziny alebo resp.išla by som no bolo by mi smutno a to nechcem

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na adventnú GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dánsko som chcela vždy navštíviť ! Dufam že sa mi to raz podarí ! :)

    Tammybeaty

    OdpovedaťOdstrániť